Erzurum Firma Rehberi

Erzurum firma rehberi içinde yerinizi alarak ücretsiz bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. Erzurum Firma listesine firmanızı hemen ücretsiz kaydedin.

Uydu Sistemleri Nasıl Çalışır?

Uydularla haberleşirken neden çanak anten kullanılır. Uydu sistemleri nasıl çalışır? gibi tüm soruların cevapları bu içerikte...

Haberleşme nasıl olur?

Önce uydunun öz geçmişine biraz gidelim. hatırladığım kadarıyla. 1950' li yıllarda amerikan bilim adamları teksas eyaletinden verdikleri telsiz yayınının aydan yansıyarak dünyanın başka bir yerinde dinlendiğini görmüşler. Bunun üzerine araştırmalar geliştikçe uydular bu günki son hallerini almışlardır.

Günümüzdeki uydular meteorolojiden tutun, haberleşmeye, maden aramaya, casusluktan, küresel yer bulma sistemlerine varanadek bir çok alanda uygulanma olanağı bulmuştur.

Tabi ki uydular ilk keşfedilidiği gibi sadece kababir yansıtma yapmazlar. Aldıkları sinyalleri belli frekans bandlarına bölerek belli yerlere başka bir frekansta veya başka bir kaynaktan alınan bilgilerinde eklenmesiyle tekrar yere gönderirler. Tab iki bunun kullanımı yerine göre çok farklılıklar gösterebiliyor. Mesela haberleşmede yer istasyonundan alınan görüntü,ses veya data bilgilerinin sadece taşıyıcı frekansı değiştirilerek tekrar yer istasyonlarına gönderilir.ama ferkansın taşıdığı modüle eden bilgi yani ses, görüntü data gibi bilgiler herhangi bir değişikliğe uğramazlar. Fakat gps sistemlerinde yani global yer bulma sistemlerinde alınan bilgiye tekrar başka bir bilgi eklenerk yer istasyonlarına gönderilir. Mesela bu bilgi elinde gps olan kişinin bulunduğu kordinatlar, bulunduğu rakım gibi başka kaynaklardan alınmış olan bilgilerin eklenmesiyle tekrar başka frekansta yere gönderilirler.
Bu gönderme alma işlemi nasıl gerçekleşir:mesela bir tv kanalı atıyorum 10 ghz frekansta uyduya görüntü ve ses bilgileri gönderir. Uydu taşıyıcıdan çıkardığı bu görüntü ve ses işaretlerini yer istasyonlarının yani receıverlerin alacağı frekanslarda mesela 12 ghz ferkansta tekrar yere gönderir.bu vesileyle haberleşme yapılmış olur.

Neden çanak kullanılır:çünkü çanaklar vasıtasıyla çok düşük güçlü sinyaller dahi rahatlıkla alına bilir. ayrıca uydudan gelen sinyallerin dalga boyları çok küçük olduğundan ve yatay dikey pozisyonlarda olduğundan çanak antenler çanağın ortasında bulunan lnb dediğimiz yatay ve dikey antenlere odaklama yaparak çok iyi bir alış sağlarlar.

Uyduların bir diğer avantajlarıda taşıyıcı sinyallerinin frekansının çok yüksek olması nedeniyle parazitlerden neredeyse hiç etkilenmemeleri ve taşıyıcı frekansa başka sinyaller içeren yan bantlarda eklenebilmesidir.buna receıverlerden izlenen tv kanallarının ses yan bantları örnek verilebilir.

Alış nasıl olur

Çanak antene gelen dikey ve yatay sinyaller çanak tarafından LNB dediğimiz antene odaklanır... LNB' nin içinde 5 mm boyunda biri yatay diğeride dikey olmak üzere iki tane anten bulunur.çanak tarafından odaklanan sinyali bu antenler algılar ve LNB devresinin içinde tekrar yükseltilerek receiver tunerine gönderilir.buradada sinyalin asıl modüle edeni yani ses ve görüntü ayrıştırılarak tv ekranına gönderilir.

LNB içindekiantenler neden 5 mm dir: alıcı ve vericilerde değişmeyen bir kural vardır frekans yükseldikçe anten boyu kısalır. mesela orta dalga yayın yapan radyo istasyonlarının antenleri oldukça büyüktür fakat cep tlf ları 900 mhz üstündeki frekanslarda çalıştıkları için anten boyları gayet küçük olmasına rağmen mükemmel alış yapabilirler.

Uydu alıcılarına gelince: uydular 1w ile 4w arasında güçlerde sinyaller gönderirler ama antenler çanak odaklamalı olduğu için mükemmel alış gerçekleşir ve uydu sinyalleri ghz gibi çok yüksek frekanslarda olduğu için anten boyları sadece 5 mm kadardır."