Erzurum Firma Rehberi

Erzurum firma rehberi içinde yerinizi alarak ücretsiz bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. Erzurum Firma listesine firmanızı hemen ücretsiz kaydedin.

Erzurum Horasan Nasıl Bir Yer?

Horasan: Erzurum merkezinin doğusunda ve yer alan bölgeye verilen isim. Farsça bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. 

Erzurum Horasan Nasıl Bir Yer

Erzurum Horasan Nasıl Bir Yer

Horasan Hakkında Bilgi

Kars - Erzurum yolu üzerinde yer alan Horasan içinden demir yolu geçen bir ilçedir. Tarihi Urartular dönemine kadar geriye giden Horasan Aras nehrinin kenarında kurulmuştur. İlçenin toprakları genel olarak Aras nehri boyunca uzanan geniş düzlüklerle, kuzey ve güneyden çevrili tatlı eğimli çıplak geniş sırtlardan meydana gelmiştir.
Yöre insanının geçim kaynağı yoğunlukla tarım ve hayvancılık alanlarında belirginleşmektedir. İlçede tarımsal kazanımlar daha çok Aras nehrinin sulama imkanlarından yararlanılarak yapılmaktadır. Bu çerçevede buğday ve diğer tarım ürünleri üretimi dikkat çekmektedir. Hayvancılık genel olarak köylerde ve dağlık kesimlerde yapılmaktadır. İklim özellikleri bakımından Erzurum merkezinden az bir farkla da olsa karasal iklim özellikleri egemendir. İlçenin bazı bölgeleri ilkbahar zamanında bolca yağış almaktadır.
Horasan Erenleri kültürüyle oldukça köklü bir bağa sahip olan Horasan’da Kars - Ağrı ile birleşme noktasında oluşu ile Doğu’ya dair kaynaşmış ve engin bir kültürel birikime sahiptir.

 

Horasan İran'ın doğusunda ve kuzeydoğusunda yer alan bölgeye verilen isim. Farsça bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Sasaniler zamanında ülkenin kuzeydoğuna bu isim verildi.

 

Horasan bölgesinde yaşayan topluluklardan en önemlilileri;  Türkler, Kürtler ve Araplar'dır. Az sayıda Afgan da bu bölgede yaşamaktadır.

 

Horasan, Doğuyu Batıya bağlayan eski ipek yolu üzerinde bulunan ve M.Ö. 4000 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahip olup, Büyük Roma,Asur, Uranu, Med, Pers Devletlerinin istilalarına uğramış, milattan sonraki dönemde ise, Sasani, Arap ve Bizans hakimiyetinde kalmıştır. 1071 Malazgirt Savaşıyla birlikte Selçukluların Bizans,Gürcü ve Ermeni krallıklarına karşı kesin üstünlükleri Doğu Anadolu'nun zaptı başlamış oldu. Bu süreçte İran Horasan' ından gelen Türk topluluklar, o zamana kadar ismi ÜSKÜHAT olan yere Horasan ismini vererek yerleştiler.

 

Erzurum ve civarında Osmanlı hakimiyeti 1514 yılında yapılan Çaldıran Seferiyle kurulmuş ve Horasan, Erzurum Sancağı Pasinler Kazasına bağlı 16 köyden ibaret bir Osmanlı Nahiyesi olmuştur.1877-1878 Osmanlı-Rus harbi sırasında, Ahmet Muhtar Paşa kumandasındaki ordu her ne kadar kısmi başarılar elde ettiyse de Horasan - Köprüköy - Pasinler hattı Rus işgali altına girdi ve ordu Erzurum hattına çekildi.

 

1917 yılında Rusya´da meydana gelen ihtilal üzerine Rus'lar işgal ettikleri yerleri Ermenilere bırakarak bölgeden çekildiler.Rusların çekilmesinden sonra Doğu illerini kurtarmak üzere harekete geçen ordumuz, Kazım Karabekir Paşa komutasında 12 mart 1918 de Erzurum'u kurtarmıştır. Horasan'ın Ermeni zulmünden kurtuluşu ise 16 Mart 1918'dir. Horasan İlçesi, Cumhuriyet devrinde Pasinler İlçesine bağlı Zanzak (Akçataş) nahiyesinin bir köyü iken 1940 yılında nahiye merkezi şimdiki Horasan'a nakledilmiş ve 30 köy bağlanmıştır. 4 Aralık 1953'de 6191 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

Horasan'a Ulaşım

Horasan; Erzurum, Kars ve Ağrı yol kavşakları üzerine kurulmuş bir ilçe olaması bakımından ulaşım yönünden herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Türkiye'nin her yerine  seferler düzenleyen otobüs firmaları sayesinde ulaşım daha rahat sağlanmaktadır. Bunun dışında İran , Azerbeycan ve Nahcivan'a otobüs seferleri bulunmaktadır.

 

Horasan'a gelmenin bir başka altarnatif yolu da demir yollarıdır. Horasan'dan, Haydarpaşa Kars demir yolu güzergahı geçmektedir. Bu hat üzerinde iki adet express çalışmaktadır. Haydarpaşa Kars hattında Doğu Ekspres ve Ankara, Kars hattında da Erzurum Express trenleri haftanın her günü çift yönlü çalışmaktadır. Her iki ekspreste de pulman,kuşetli ve örtülü kuşetli seçenekleri ile yolculuğu dahada kolaylaştırmaktadır.

Ayrıca Horasan'a ulaşmanın bir başka yolu da Hava yoludur. Erzurum Hava limanına 40 dk ve Kars Hava limanına da 1 saat mesafede olan Horasan'a bu illerden kara yolu ile kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Erzurum Hava limanına İstanbul'dan, İzmir'den, Ankara'dan ve Antalya'dan direkt uçuş seferleri çift yönlü olarak çeşitli firmalar tarafından sağlanmaktadır.

 

İlçemiz ; Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı,Van ve Erzurum illerinde hizmet vermekte olan otobüs şirketlerinin geçiş güzergahında olması nedeniyle,Türkiye'nin her yerine günün her saatinde hızlı ve kolay ulaşımın sağlandığı ender yerleşim yerlerindendir. Ayrıca gün boyunca  Horasan Belediye otobüsleri ile yarım saat aralıklı olarak Erzurum şehir merkezine ulaşım imkanı vardır.

Horasan’da Tarihi ve Doğal Mekanlar

İlçede birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Fakat yakın tarihte 1983 yılında meydana gelen deprem sonucunda çoğu hasar görüp yıkılmıştır.


Başlıcaları; Güreşken Baba, Hasan Dede, Horasan Baba, Huykesen Baba, Karaşeyh, Kuzuçam Baba, Eskici Baba, Sanamer,Hacı Ahmet baba, Veli Baba, Postlu Baba, Şeyh Ocağı, Kubbeli gibi ziyaret makam ve mekanları bulunmaktadır. Ayrıca ilçenin Yazılı taş köyü yakınlarında yer alan Urartu Kitabesi'nden de söz etmek gerekir.
Aras Nehri, Zars Çayı ve Serküllü Çayı gibi önemli akarsular Horasandan geçer.

Horasan İlçesinin Mahalleleri

Ağıllı
Akça taş
Akça toprak
Aktaşlar
Ala göz
Ali çeyrek
Ardı
Arpa çayır
Aşağıbademözü
Aşağı çamlıkale
Aşağı kızılca
Aşağı tahir hoca
Azap
Bahçe
Bulgurlu
Çamurlu
Çayır düzü
Çiftlik
Dalbaşı
Danişment
Değirmenler
Dikili
Döllek
Dönertaş
Eğertaşlar
Gerek
Gündeğer
Güzelyayla
Hacıahmet
Hacıhalil
Harçlı
Hasanbey
Haydarlı
Hızardere
Hızırilyas
Iğırbığır
İğdeli
İncesu
Kadıcelal
Kalender
Karabıyık
Karacaören
Karaçuha
Karapınar
Kaynarca
Kemerli
Kepenek
Kırık
Kırkdikme
Kırkgözeler
Kırklar
Kızlarkale
Küçükkonak
Kükürtlü
Mollaahmet
Mollamelik
Muratbağı
Pınarlı
Pirali
Pirhasan
Saçlık
Sekman
Şeyhyusuf
Tavşancık
Teknecik
Velibaba
Yarboğaz
Yaylacık
Yazılıtaş
Yeşildere
Yeşilöz
Yıldıran
Yukarıbademözü
Yukarıhorum
Yukarıtahirhoca
Yürükatlı
Yüzören